top of page

БНР: През май ще е готов временният дом за котки в Балчик

14.04.2022 г.


До края на април общинско предприятие "Благоустрояване и комунално стопанство" - Балчик ще е готово да предостави част от базата си на улица "Варненска" за нуждите на временния дом за котки. Припомняме, че в началото на годината местният парламент даде разрешение да се ползва част от общинската база от неправителствената организация "Малките големи", отправила искане за развитие на дейност в защита на животните.
На отреденото място животните ще бъдат подслонявани, лекувани и ще чакат своите осиновители на безопасно и топло място.

"Благодарим на Общината, че ни предостави сграда. Оттук следва по-сложната част, защото трябва да започнем кампания за събиране на средства. Ние сме изцяло доброволна организация, без никакво официално финансиране. Ние сме доброволци, всеки от нас има своя професия и е доста трудно събирането на пари за всякакви каузи, особено за голяма, каквато е обзавеждането на един приют за котки. Трябват ни доста средства за довършителни работи по сградата, консумативи, храна, обезпаразитяване, ваксини" - споделя Петър Добрев, председател на сдружение "Малките големи".


Той е доволен, че на първо място е създаден един добър колектив, който да се занимава с бездомните животни в Балчик - основно котки и от време на време кучета. Отзовават се и на спешните случаи с бежанци, които са принудени да изоставят домашните си любимци. "Ние разбираме проблема на бежанците и сме приели две украински котки. Техните стопани не знаят къде ще са. На такива сигнали няма как да не помогнем" - казва Добрев.

Доброволецът обърна специално внимание на недобросъвестното отглеждане на животни. "Не е особено хуманно да не кастрираш котката си и всяка година да изхвърляш по около 20 котенца. Да ги стоварваш на някоя организация или да ги оставиш на сигурна и мъчителна смърт. Ако не можеш да се грижиш за тях, по-добре кастрирай домашната си котка. Няма нищо нехуманно, това е начинът твоята котка да е по-здрава, да живее по-дълго, хем да няма умиращи малки котенца, които подобни на нашата организация да се чудят как да спасят. Едно съвестно гледане на домашния любимец - дали котка, или куче, нужна е кастрация, редовна ваксинация и целият проблем (с големия брой улични животни) ще намалее. Не е начинът да изсипваме проблема на нечия друга глава" - категоричен е Петър Добрев.


Около 10 000 лева са нужни за старта на дома - оборудване, храни, медицински консумативи, сметки към ветеринари и пр. "Ще се радваме всеки от Балчик и областта, който счита, че е нужно да намали броя на бездомните животни, да намерим дом на много от тях, да не гледаме грозни и нехуманни сцени по улиците, да ни помогне" - е апелът на доброволците Петър и съпругата му Христа - която го заразява с любовта към животните. "Покрай нашата връзка открих, че за мен това също е страст и смислено занимание" - откровен е Добрев, който живее в София, но и в Балчик, където са корените му.


Организацията съдейства и за кастрация на животни.


Оригиналната публикация тук.

1 преглеждане0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page