top of page

Trafficnews: Доброволци търсят подкрепа за първия приют за котки в България

16.05.2022 г.Доброволците от "Пухкавите лапички на България" и сдружение „Малките големи“ са се заели със задачата да построят първия приют за котки в България. Той ще се намира в балчик, като общината им е предоставила малка сграда. " Все по-често работим по сигнали за бедстващи котки из цялата страна, имаме ангажименти с поредица ветеринарни клиники в София, Пловдив, Варна, Балчик, Добрич, Асеновград, Стара Загоря, така към момента само за скромните две години дейност имаме спасени, лекувани и щастливо задомени над сто котки, както и десетки кучета. С много грижа, търпение и старание подслоняваме животните в домашни условия, но бройката им става все по-непосилна" разказват от сдружението.


Сега техен ангажимент е да намерят средства, за да са превърнат голите тухлени стени в уютен подслон за пухкави бездомничета. "Междувременно Балчик последните месеци стана убежище и на много украински бежанци, които имат нужда от нашата помощ за домашните си любимци, вече имаме няколко приютени, а някои, с мъка изоставени от стопаните си, защото продължават към други европейски страни, са вече щастливо одомашени" разказват доброволците.


Те се обръщат за помощ към хора, които обичат животните да им помогнат с да създадат добри условия за животните в приюта. Нуждаят се от легълца, котешка храна, купички, транспортни клетки, катерушки, драскалки, тоалетни, каишки и поводи (за кучета) и т.н. котешки или кучешки пособия.

"Нашият апел към всички ви, където из страната да се намирате, е заедно изградим първия приют за котки в Балчик! Освен, че ще е първото такова пространство в необластен град, приютът ще ни помогне да спасим много повече котки от улицата, където те ежедневно стават жертва на автомобилния трафик, на инфекции, болести и недобронамерени граждани. Същевременно, сградата ще служи и за временен подслон на подлежащи на кастрация котки, както и за престой на току-що кастрирани такива, което е ключова част от борбата със свръхпопулцията на бездомните животни. Така по един изцяло хуманен начин драстично ще се ограничат техните страдания и ще се намали котешката популация в града и региона" призовават от сдружението.

Изчислили са, че са нужни поне 10 000 лв. , за да ремонтират сградата, което включва:

- Изолация и измазване на на приюта, така че да е сух и топъл за животинките, особено през студените месеци

- да закупят нужните мебели- катерушки, котешки тоалетни, драскалки и легълца

- да обособят отделни помещения за: новопостъпили и карантинирани котки; за малки котенца и майки; за хронично болни котки на специфична терапия; за болни и нуждаещи се от спешно лечение

- да заредят достатъчно храна, обезпаразитяващи, медикаменти, почистващи препарати и тоалетни принадлежности за животните

- да поставят мрежа тип „птичарник“ на двора, така че котенцата да могат да излизат и на слънце без риск да избягат.

- да закупят дървени къщички за животни за двора на сградата


Всеки един лев ще бъде вграден в нашата малка сграда, в която обаче влагаме цялата си енергия и любов и която ще е единственото спасение за стотици мъркащи приятелчета. Без вашата помощ, повечето от тях биха останали на улицата, където животът им няма да е по-дълъг от година-две… От наша страна, ние обещаваме да изградим един истински морски пристан за пухкавите котенца, а с кампаниите ни да помагаме и на други нуждаещи се из много точки на страната!, обещават от "Пухкави лапички".


Линк към оригиналната публикация тук.

12 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Komentarze


bottom of page