top of page

Защо кастрацията е толкова важна?


Най-лесният начин да предпазим уличните котки от ранна смърт, глад и страдания е регулиране на тяхната свръхпопулация, което се постига чрез кастрация. Кастрацията е рутинна процедура, която се извършва само от ветеринари, а животинчето не усеща нищо, защото операцията се извършва с пълна упойка. Това е най-лесният начин хиляди животинки да не се родят на улицата, където ще бъдат изложени от самото си раждане на десетки опасности всеки ден.

Какво представлява кастрацията?


Това е процедура по отстраняване на репродуктивните органи на животинчето. При женските котки това са яйчниците и матката, а при мъжките – тестисите. Процедурата при женските котки е малко по-сложна в сравнение с мъжките, но е напълно рутинна и цялостното възстановяване при женските котки обикновено приключва до седмица (рядко 10 дни). Най-често мъжките котки се изписват същия ден, докато женския след 1 ден.


ВАЖНО! Котките и кучетата не страдат емоционално от неспособността да се размножават. Липсата на периоди на разгонване по никакъв начин няма да повлияе на здравословния им живот, и поведение, нито ще ги направи нещастни. Разгонването при животните е резултат от инстинктите им за възпроизводство и съхранение на вида и няма нищо общо с чувството им за удоволствие. Кастрираните животни по никакъв начин не изпитват дискомфорт от липсата на партньори и потомство.


Плюсове от кастрацията за Вашата котка?

  • намалява риска от рак на млечните жлези и яйчниците;

  • намалява риска от рак на тестисите;

  • намалява риска от рак на пикочните пътища;

  • намалява риска от пиометра (потенциално животозастрашаващо заболяване, при което има гнойно възпаление на матката, риск от отравяне на кръвта и ендотоксичен шок)

  • прибавя до пет години към живота на вашата котката;

  • намалява риска от заболявания, предавани по кръвен път при ухапване или битка при разгонване;

  • намалява риска от хормонално-свързани анемии;

  • намалява риска от диабет;

  • намалява риска от проблемно поведение и маркиране навсякъде;

  • намалява се риска котката ви да избяга


ВАЖНО! При всички котки се намалява рискът от изгубване или инциденти – блъснати от кола или паднали от тераса. Много често в периода на разгонване домашните котки маркират навсякъде, мяукат безконтролно и имат постоянно желание да излязат навън – често това се случва през тераса или прозорец, в резултат на което животните имат тежки травми, счупвания, изгубват се или претърпяват инциденти поради неспособността им да се справят добре и да се ориентират във външния свят съвсем сами.


Кога да кастрирам котката си?


Женските котки достигат полова зрялост по-рано, затова кастрацията при тях е добре да се направи на около 6-месечна възраст. При мъжките котки тя може да се направи към 7-8-месечна възраст.


Подготовка за кастрация?


Единствено е важно котката да не е хранена 8-12 ч. преди самата операция и да не е пила вода около 6 часа преди това.


Как протича възстановяването?


През първите 24 часа е важно да наблюдавате котката. Мъжките котки нямат шевове, но също като женските са били упоени и ще бъдат сънливи първите часове след упойката.

ВАЖНО! Не хранете и не давайте вода на котката – има риск от фарингоспазъм и задушаване. Възстановяването при женските котки протича малко по-бавно – около 7 до 10 дни поради малко по-голямата специфика в процедурата при тях. Възстановяването зависи от конците, които са използвани и вида на шевовете, които ветеринарят е направил (външни, вътрешни). За по-голяма сигурност и предпазване на белега ветеринарят може да ви препоръча котката да носи няколко дни следоперативна яка, но това не винаги е задължително.

Важно е да осигурите спокойствие на животинката. Добре е да не се качва по мебели и да не с напряга първите 3 дни след операцията, за да зарасне добре тъканта. Сложете й купичките с храна и вода близо до леглото, за да не се напряга.

Хранене: след операцията е важно котката да се храни с висококачествена питателна храна, защото организмът й се възстановява първите 1-2 седмици още. След това трябва да се премине към храна за кастрирани котки, която е с намалено съдържание на мазнини и предотвратява прекомерното напълняване


Важно е да се знае, че ранната кастрация, още преди първото разгонване, намалява значително риска от развитие на онкологично заболяване на млечните жлези (до 0,5 % при кастрирани животни). Дори едно разгонване увеличава риска повече от 30 пъти (с почти 25%). Основна причина за високия риск е голямото количество хормони, което се отделя при разгонване и натрупването на тези хормони.


КАСТРАЦИЯТА НЕ ОТНЕМА, А СПАСЯВА ЖИВОТИ !!!



20 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page